FAQ

Hur fungerar en luft-luftvärmepump?

Luft-luftvärmepumpen tar värmeenergi ur utomhusluften och överför denna till inomhusluften med hjälp av en utomhusdel och en inomhusdel. Värmen sprids in i huset från inomhusdelen som är utrustad med fläkt och termostat. På våren och sommaren kan du även använda värmepumpen som luftkonditionering/AC.

Vad händer med värmepumpen efter ett strömavbrott?

Värmepumpen startar automatiskt efter ett strömavbrott. Du behöver inte göra något.

För vilka är luft-luftvärmepump ett bra alternativ?

För hushåll som vill ha ett alternativ till direktverkande el eller vattenburen el-/oljeuppvärmning och därigenom sänka sina uppvärmningskostnader rejält. Utmärkt även för dem som vill komplettera ved- eller pelletsuppvärmning.

Jag har en värmepump från Panasonic. Ibland börjar powerlampan blinka, vad betyder det?

På Panasonics modeller blinkar powerlampan när värmepumpen är i avfrostningsläge. Värmepumpen kan avfrosta flera gånger i timmen. Det är som det ska och pumpen kommer snart starta igen.

I vilken typ av hus passar luftvärmepump bäst?

Allra bäst passar den i hus med öppen planlösning, eftersom värmen sprids via den cirkulerande inomhusluften. Det är nödvändigt med öppna dörrar där värmen ska kunna ta sig in. Det är i regel inga problem att värma 1½- planshus med endast en innerdel eftersom värmen stiger uppåt och sprids förvånansvärt bra. För källare med stängd dörr till trappa krävs en egen värmekälla.

Är det lönsamt med luftvärmepump?

Javisst! Tanken med att sätta in en luftvärmepump är att man ska sänka sina energikostnader. Besparingar på upp till 60% är inte ovanligt. Förutsättningarna för alla hus är inte desamma, men för alla blir det dock en avsevärd besparing. Beroende på individuell energiförbrukning kan man räkna med att spara mellan 5.000–12.000 kronor/år. Luftvärmepumpar med värmepump beräknas kunna ha en livslängd på 10-15 år och då har man sparat massor av pengar!

Vad händer när det blir minusgrader, klarar luftvärmepumpen att värma huset ändå?

Ja. Även när utomhusluften är ordentligt kall ger den energi, vissa modeller levererar vid -15°C hela 5kW värme samtidigt som det ger en rejäl besparing. En luftvärmepump med värmepump klarar att alstra värme vid ännu lägre temperaturer.

KYLA vs VÄRME Mälardalen AB

Stenolles backe 44  •  134 62 Ingarö
Telefon 073 980 09 28
info@kylavsvarme.se

Innehar F-skattesedel  •  Org. nr. 556870-5569  •  Cert. nr. 9426